Relatiecoaching. Het is een gespecialiseerde vorm van counseling die de focus legt op koppels (of zelfs individuen), met als doel om interpersoonlijke conflicten van een duurzame oplossing te voorzien, en idealiter de banden te versterken. De gedachte om een coach of therapeut binnen te laten in het privéleven kan voor veel mensen eng of overdreven zijn. Toch is het wijs om te begrijpen hoe dit proces precies werkt, zodat je een beter beeld hebt van waar je als individu of koppel aan toe bent. Dit zijn 7 stappen die het traject van relatiecoaching illustreren:
1. Intakegesprek en assessment
Relatiecoaching via Inzicht.nl start met een intakegesprek en een objectief assessment. Dit geeft de gelegenheid voor beide partijen om elkaar beter te leren kennen.
Hierbij zal de coach vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de problemen en uitdagingen die er spelen. Ook is het een uitgelezen kans voor beide individuen om hun verwachtingen en doelen voor de coaching te uiten.
2. Vaststellen van doelen
Na het begrijpen van de problemen, kunnen er gezamenlijk specifieke doelen voor de coachingssessies worden vastgesteld. Misschien is dit wel het verbeteren van de communicatie, het opnieuw opbouwen van vertrouwen of een wijze aanpak van specifieke conflicten of problemen die zijn ontstaan.
3. Vaardigheden en technieken aanleren
Het gaat niet alleen over praten, maar net zo goed over actie ondernemen. Relatie coaching bij Inzicht omvat ook de introductie van technieken en vaardigheden die koppels kunnen toepassen in hun dagelijks leven.
Hierbij kan er gedacht worden aan effectieve communicatievaardigheden, conflictresolutietechnieken of oefeningen die de intimiteit en verbinding tussen elkaar weet te bevorderen.
4. Thuisopdrachten
Om te verzekeren dat het paar de geleerde vaardigheden toepast, kan de coach huiswerk of opdrachten geven om tussen de sessies door te voltooien. Dit kunnen oefeningen, lezingen of zelfs date-avonden zijn. Het doel is om de theorie in de praktijk te brengen.
5. Feedback en reflectie
Elke sessie bij de relatiecoach begint meestal met een reflectiemoment. Zo kan er tussen elkaar feedback worden uitgewisseld omrent de ervaringen sinds de vorige afspraak. Zo kan een relatiecoach helpen om de voortgang te monitoren en eventueel de aanpak bij te sturen.
6. Individuele sessies
Individuele problemen of trauma’s mogen niet onderschat worden, want ze zijn vaak de bron van relatieproblemen. Is er sprake van een specifiek probleem of conflict, dan kan een coach het besluit nemen om individuele sessies te houden. Dit biedt een veilige ruimte voor elk individu en het is een goede manier om persoonlijke problemen aan te pakken die van invloed kunnen zijn op de relatie.
7. Voortgang evalueren
Naarmate de sessies vorderen, zal voortgang structureel worden geëvalueerd om de gestelde doelen te beoordelen. Hierdoor kunnen zowel de coach als het paar beslissen of ze op de juiste weg zijn of dat er wellicht wijzigingen in de aanpak moeten worden aangebracht.