Effectiever studeren? Gebruik deze 4 tips 

Een van de belangrijkste vaardigheden voor succes op school is leren hoe je effectief studeert. Sommige studenten lijken van nature te weten hoe ze moeten studeren, maar anderen moeten wat tips en trucs leren. Als je moeite hebt met studeren, zijn er een paar dingen die je kunt doen om effectiever te studeren. In dit artikel geven we je 4 tips om effectiever te studeren.

Zorg voor een comfortabele, rustige plek

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift “Environment and Behavior” is gebleken dat studenten die op een comfortabele, rustige plek studeren, effectiever leren dan studenten die in een lawaaierige of afleidende omgeving studeren. De auteurs van de studie suggereren dat studenten een plek moeten vinden om te studeren die vrij is van afleiding zoals televisie, muziek en gesprekken. Bovendien bleek uit het onderzoek dat studenten die studeren in een goed verlichte ruimte effectiever leren dan studenten die studeren in een schemerige ruimte.

Verdeel je studiemateriaal in hanteerbare brokken

Een van de beste manieren om effectiever te studeren is om je studiemateriaal op te delen in hanteerbare brokken. Dit betekent dat je de stof opdeelt in kleinere delen waarop je kunt concentreren. Als je bijvoorbeeld studeert voor een toets over wereldgeschiedenis, kun je je  studiemateriaal opdelen per regio of per historische periode. Door op één onderdeel tegelijk te concentreren, kun je meer informatie vasthouden en ben je beter voorbereid op de toets. Een ander voordeel van het opdelen van je studiemateriaal in behapbare brokken is dat het studeren minder overweldigend wordt. Wanneer je een grote hoeveelheid materiaal te bestuderen hebt, kan het gemakkelijk zijn om u overweldigd en gestrest te voelen. Maar als je de stof in kleinere stukken verdeeld, lijkt het beter beheersbaar en minder afschrikwekkend.

Maak een studieschema

Een van de beste manieren om je studiegewoonten te verbeteren is het maken van een studieplan. Door de tijd te nemen om te gaan zitten en je studierooster in kaart te brengen, kun je ervoor zorgen dat je je tijd effectief gebruikt en het meeste uit je studiesessies haalt. Begin met in te schatten hoeveel tijd je elke dag beschikbaar hebt om te studeren. Kijk vervolgens naar de syllabus van je cursus en deel alle stof die je moet behandelen op in behapbare brokken. Maak voor elk onderwerp een lijst van onderwerpen die je moet bestuderen en plan vervolgens specifieke tijden voor de behandeling van elk onderwerp. Zorg ervoor dat je wat flexibele tijd in je schema laat om moeilijke stof in te halen en na te kijken.

Neem pauzes en beloon jezelf

Een van de beste manieren om effectiever te studeren is om pauzes te nemen en jezelf te belonen. Als je vastzit op een probleem of moeite hebt om geconcentreerd te blijven, kun je je geest opfrissen door een paar minuten rond te lopen of een snack te nemen. En als je een taak hebt voltooid of een mijlpaal hebt bereikt, is het belangrijk om je prestatie te vieren, ook al is het maar iets kleins. Het zien van tastbaar bewijs van je  vooruitgang kan je motiveren om door te gaan.

Andere berichten uit deze categorie

Slagen voor je examens? Volg dit stappenplan

Lees dit artikel