De uitdagingen rondom verduurzaming, milieu en natuur

Duurzaamheid en milieu zijn twee kernbegrippen van de laatste paar jaren. Met het gevaar van de opwarming van de aarde spelen milieu en duurzaamheid een grote rol in het dagelijks leven. Denk maar aan papieren tasjes in plaats van plastic, campagnes waarin recyclen wordt gestimuleerd, elektrische auto’s, stimulering voor het gebruik van zonnepanelen en noem zo maar op. Allerlei goede initiatieven. Het zou prachtig zijn als meer mensen zich in gaan zetten voor het klimaat. Zo zijn er vacatures duurzaamheid, waardoor jij het verschil zou kunnen maken!

Natuur geeft rust

Een heerlijke boswandeling maken of lekker ontspannen vissen. Natuur is een oord van rust en ontspanning. Hier kun je jezelf ontdekken, je ontdoen van de dagelijkse lasten en zorgen en helemaal opgaan in het moment. Niemand die je stoort of iets van je wil. We willen het graag zo houden: natuur als een oase van rust. Maar de natuur, en daarmee het milieu, wordt steeds meer aangetast: door veel bebouwing waardoor natuur verloren gaat, uitlaatgassen van auto’s, rondslingerend afval en noem zo maar op. Deze problemen moeten aangepakt worden.

Milieuvervuiling zorgt voor schade aan de natuur

Een specifiek probleem met betrekking tot de natuur is milieuvervuiling. Mensen gaan lekker in het bos picknicken, wat uiteraard helemaal goed is, maar ruimen vervolgens hun troep niet op. Zo stikken dieren in het plastic en kunnen mensen die na hen komen niet op dezelfde manier genieten van de natuur. Milieuvervuiling is dus zowel schadelijk voor de natuur zelf, als voor de geestelijke gemoedstoestand van de mens. Door te kijken naar vacatures milieu zou jij zelf het probleem kunnen aanpakken. Er zijn hard goede ideeën nodig, want op deze manier gaat het niet langer.

Wegvallen van natuur door verstedelijking

Een ander probleem met betrekking tot de natuur betreft de verregaande verstedelijking. Er komen steeds meer mensen bij, zowel door geboorte als door migratie, waardoor er ook steeds meer huizen bij moeten komen. Deze mensen willen verder een supermarkt, een kapper, een tandarts, een ziekenhuis et cetera. Dit heeft het gevolg dat er steeds meer bij gebouwd wordt. Maar dit heeft grote nadelen voor de natuur, en de mens. Bossen worden gekapt, dieren sterven uit en beetje bij beetje verdwijnt steeds meer natuur. Daarvoor in de plaats komen rumoerige steden die niets weghebben van de rust die de natuur ons geeft. Wederom een gevaar voor de mens: hij raakt compleet overprikkeld.

Een oplossing: natuur in de stad

Echter is er ook een tussenoplossing. Het is misschien niet definitief en zal het probleem van verstedelijking niet oplossen, maar het kan een mooi compromis zijn: natuur in de stedelijke omgeving. Hiertoe zijn al een aantal initiatieven genomen. Denk maar aan stadsparken of groentetuintjes. We kunnen dit nog verder uitbreiden. Zo kun je op het dak van een flatgebouw een leuk dakterras aanleggen en kun je de stadparken verder uitbreiden. Het besef van het belang van natuur wordt steeds groter. Daarom moeten we meteen actie ondernemen en zorgen voor meer groen. Zowel vanwege het belang van verduurzaming en milieubewustzijn, als vanwege de geestelijke toestand van de mens.

Andere berichten uit deze categorie

Tips om niet te veel te shoppen

Lees dit artikel

De pen oppakken als vorm van therapie

Lees dit artikel