De pen oppakken als vorm van therapie

Er is de laatste decennia steeds meer aandacht geschonken aan de geestelijke gemoedstoestand van de mens. Dit is een goede, en belangrijke ontwikkeling. De mens is niet alleen een rationeel wezen, het is zelfs voornamelijk een gevoelswezen. Gevoel is voor het overgrote deel de bepalende factor is het maken van keuzes, ondanks dat we dat vaak liever niet zo zien of erkennen. Schrijven is een manier om je gevoel gestalte te geven. Want het is belangrijk onze gevoelens te kunnen benoemen en te erkennen. Schrijven is hierbij een goed middel.

Voorbereiding: juiste plek en moment

Voordat je begint met schrijven moet je alles op orde hebben. Koop een mooi schrift, een luxe pen (want dat heb je wel verdiend) en misschien nog wat kleurtjes om het helemaal af te maken. Zorg voor een leeg en opgeruimde schrijfplek. Dit kan de eettafel zijn, je bureau is een werkkamer, of een lekkere plek in de tuin. Zorg ook voor een lekkere stoel, je wilt namelijk geen last van je rug krijgen, of een stijve kont. Vervolgens is het belangrijk dat je niet gestoord wordt. Je moet je helemaal op jezelf kunnen richten, zonder aan anderen te hoeven denken. Dus zoek je moment goed uit.

Voor het schrijven: een blik naar binnen

Voordat je je parker pen oppakt en begint met schrijven moet je je blik naar binnen wenden: wat voel je op dit moment. Het klinkt simpel, maar kan soms erg lastig zijn. Vaak wordt je zo opgeslokt door het dagelijks leven, een deadline voor je werk, kinderen die uit school gehaald moeten worden, koken, het huis grondig schoonmaken enzovoorts. Het is dan goed om een moment rust te nemen en stil te staan bij jezelf. Wat voel ik nu eigenlijk? Wat maakt mij gelukkig? Doe ik die dingen genoeg? Maak ik genoeg tijd vrij voor mezelf? Allemaal vragen die je kunt stellen voordat je begint met je gedachten en gevoelens op papier zetten.

Beginnen met schrijven: wat schrijf ik op

Vervolgens kun je beginnen met schrijven. Dit kan van alles zijn. Je bent hier helemaal vrij in, er is geen goed of slecht. Je kunt schrijven over hoe je je op dat moment voelt, of over iets wat je hebt meegemaakt, over je plannen, dromen en wensen. Ook de vorm maakt niet uit. Je kunt het als een verslag schrijven, maar je kunt het ook in de vorm van een verhaal met een fictief persoon gieten of een gedicht schrijven. Het is helemaal aan jou. De enige eis is dicht bij jezelf te blijven.

Na het schrijven: reflectie

Na het schrijven komt de reflectie. Wat heb ik eigenlijk geschreven? Is het positief of negatief? Moet is veranderingen aanbrengen in mijn leven of is het goed zo?
Het maakt niet uit hoe lang je hiermee bezig bent. Het kan binnen tien minuten klaar zijn, of je doet er een twee uur over. Het maakt niet uit, zolang je maar op regelmatige basis je pen oppakt en de blik naar binnen keert: wat voel ik en ben ik tevreden?

Andere berichten uit deze categorie

Tips om niet te veel te shoppen

Lees dit artikel

De uitdagingen rondom verduurzaming, milieu en natuur

Lees dit artikel